Safire – Pietre semipretioase de Septembrie

Safirele ne duc cu gandul la… ‘albastru’ , dar ele de fapt sunt pietre semipretioase care se gasesc in natura intr-o varietate de culori tomnatice: roz, galben, violet si chiar roz-portocaliu (padparadscha safir, foarte rar).   Aproape toate safirele sunt tratate la temperaturi mari cu scopul de a scoate in evidenta cele mai frumoase dintre aceste nuante.

bijuterii pietre semipretioase

Printre cele mai iubite pietre semipretioase din lume, safirele au o istorie impresionanta. Cele mai vechi mentiuni despre safire s-au gasit in Biblie si in textele antice din Istoria Naturala a lui Pliniu. Safirele au fost pretuite dintotdeauna nu doar pentru frumusetea lor, ci mai ales pentru ‘puterile vindecatoare’.

Un safir albastru, oval, montat intr-un inel din aur a apartinut regelui Frantei, Charles al V-lea, din sec. al XIV-lea si se pare ca era folosit pentru a  calma ochii.
Clericii Evului Mediu purtau si ei inele cu safire albastre pentru ca erau bijuterii… ‘rupte din rai’.

Istoria safirelor a devenit mai clara incepand cu secolul al XVIII-lea, cand termenul ‘corindon’ a aparut pentru a denumi pietrele albastre de o anumita duritate. Safirele sunt pietre semipretioase cu duritate 9 pe scara Mohs. Incetul cu incetul majoritatea pietrelor semipretioase albastre au fost numite safire. Cele mai pretioase safire provin din regiunea Kashmir din Pakistan si din India.

Safirele roz-portocalii (padparadscha), faimoasele safire albastre ca matasea de Kashmir, safirele Burmese si Ceylon (Sri Lanka) sunt cele mai valoroase variatii ale acestor pietre semipretioase pe care astazi le putem admira in bijuterii din argint si aur, in muzee sau la nunti regale.

Tags: , , , , , , , , ,

3 Responses to “Safire – Pietre semipretioase de Septembrie”

  1. Site says:

    Safirul pentru mine este mai presus decat oricare alta piatra chiar si decat diamntul :D . Am cateva bijuterii cu safir pe care le port numai la ocazii speciale si care ma fac sa ma simt ca o adevarata regina.

  2. Elena Oancea says:

    Un articol bine pus la punct. O lectie de istorie ce completeaza una de fashion pentru toate iubitoarele de bijuterii.

  3. Gavan Mirela says:

    Cercei cu safire si bratara cu safire sunt superbe!!!

Leave a Reply

Cele mai recente bijuterii din argint

 

Copyright © Argintarie.ro. Toate drepturile rezervate.

SC Net Vision International SRL este inregistrata in registrul de evidenta a prelucrarii datelor cu caracter personal al ANSPDCP cu nr. 9696. ANPC
Argintarie.ro - Magazin online de bijuterii din argint este proprietate a NetVision International SRL si se desfasoara dupa urmatorul Regulament

Creat si dezvoltat de: Creative-Design.ro