Marcasite – istorie si .. bijuterii

Marcasit in stare naturalaMarcasita este un mineral raspandit si face parte din categoria sulfitilor. Etimologia cuvantului marcasit provine din limba araba (maura) – „marqâshîtha” = „amnar, cremene”  – denumire datorta culorii de bronz si a faptului ca prin lovirea cu o bucata de cremene sau otel produce scantei.

In perioada epocii de piatra marcasitele au fost utilizate asemeni piritei la aprinderea focului. Mult timp marcasita nu a fost deosebita de pirita, aceasta fiind mult mai stabila din punct de vedere chimic. La temperaturi de peste 400 de grade C marcsita se transforma in pirita.

Incasii sunt cea mai veche civilizatie despre care se stie ca au folosit marcasitele in bijuterii. Piese de bijuterii destul de inpunatoare su fost descoperite in mai multe camere funerare ale acestora. Marcasitele pot fi gasite in cantitati mari in intreaga America de Sud si au fost denumite “pietrele incasilor”. Ele nu au fost folosite numai la bijuterii ci si pentru placarea diferitelor obiecte folosite in ritualurile inchinate zeului Soare sau ca un mijloc de a vedea in viitor.

Amerindienii credeau ca atunci cand privesti intr-o bucata de pirita bine slefuita poti vedea in adancul propriului suflet. Cei sarmani foloseau marcasitele ca pe o “piatra a puterii”, iar vracii le foloseau in diverse ritualuri de vindecare numind-o “piatra vindecatoare”.

Disponibile pe o scara larga, marcasitele au continuat sa fie folosite in intreaga lume. La sfarsitul anilor 1700 Elvetia a inceput sa produca marcasite pentru piata Europeana pentru a trece de legile foarte restrictive in ceea ce priveste comertul cu diamante in randul maselor. Aceste legi erau introduse pentru a pastra diferenta dintre categoriile sociale si astfel s-a deschis piata de desfacere a marcasitelor, o imitatie excelenta.

Aceasta perioada istorica a fost perioada in care marcasitele au excelat in materie de bijuterii. Toate artizanatele le foloseau, fiind foarte apreciate la fel de mult ca si diamantele. In special in timpul domniei Reginei Victoria toata lumea purta o gama diversificata de bijuterii cu marcasite: coliere impunatore, brose cu marcasite, cercei, bijuterii pentru doliu.. Fiecare bijuterie prin modul in care era purtata si pozitionata avea o semnificatie aparte a pozitiei sociale a purtatorului.

Brosa din argint cu marcasiteSet din argint cercei si pandantiv cu granateBrosa din argint calut de mare cu marcasiteInel de logodna din argint cu marcasite si CZ solitar

Si in zilele noastre marcasitele sunt foarte populare. Nu mai sunt rudele sarace ale diamantelor.. fiind apreciate ca atare. Pentru Look-ul vintage, cu stilul romntic Art Nouveau sau cu cel elegant Art Deco, sunt foarte cautate bijuteriile cu marcasite, ele reflecta foarte bine influenta pe care au auvut-o acele perioade in designul de bijuterii.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Cele mai recente bijuterii din argint

 

Copyright © Argintarie.ro. Toate drepturile rezervate.

SC Net Vision International SRL este inregistrata in registrul de evidenta a prelucrarii datelor cu caracter personal al ANSPDCP cu nr. 9696. ANPC
Argintarie.ro - Magazin online de bijuterii din argint este proprietate a NetVision International SRL si se desfasoara dupa urmatorul Regulament

Creat si dezvoltat de: Creative-Design.ro